DE ARMES EN TEXES I DE COM ESTÀ EL MÓN

Jo pensava conduir la reflexió sobre la importància dels drets humans a partir d'una notícia del dilluns on s'informava de què en Texas, estat republicà i fortament conservador dels EUA, s'havia autoritzat la possessió d'armes a les universitats, amagades, clar, (quin cinisme!)

Però, el món està que bull i no puc deixar passar l'ocasió ... Es tan greu el que passava en aquestos països i tan increïble l'efecte dominó que les mobilitzacions ciutadanes està provocant, que tenim l'obligació moral d'estar almenys alerta als esdeveniments.

Tot començà en Tunísia on un jove informàtic al gener s'autoimmolà, desprès de l'agressivitat amb la que va tombar per terra la policia el carret en el que venia fruita i verdures per no tenir els papers en regla. Milers de joves que com ell estaven aturats, sense esperança, sense llibertats, sotmesos al règim de Ben Ali durant dècades, decideixen rebelar-se.

En poc de temps el foc s'escampa per altres països del Nord del Magreb (Egipte, Líbia, Argèlia) i l'Orient Pròxim (Bahrein, Iran, Palestina, etc.), que tenen situacions similars: molta desigualtat, grans bosses de pobresa, molt població jove i formada en l'atur, accés a xarxes socials i dictadors cleptòmans al poder, que han comptat amb el vist-i-plau de les potències europees i d'EUA  com a contrapartida per  protegir els seus propis interessos econòmics i político-militars (accés al petroli i gas, estabilitat de la zona en Orient Mitjà, control del terrorisme islàmic, etc.).  Visiteu aquest mapa interactiu sota el títol UNA OLA DE CAMBIO per a conéixer més de prop la situació de cada país, la resposta dels governs i en concret de l'exèrcit, etc.

Ja coneguem un poc com està el món. La pregunta és ara:  
De què serveixen els Drets Humans?

Pensa sobre aquesta qüestió i elabora un escrit per aportar les teues idees a la classe i debatre-les.


PER SI VOLS ESTAR MÉS AL DIA: LES REVOLTES EN LÍBIA

15 comentarios:

Ernest Chust dijo...

Per a mi els drets humans si que serveixen, i molt.
Si la declaració dels drets humans no existira, no es tindria en compte a cap lloc que és el que està mal, i a la majoria dels països del món ens trobariem amb lluites i guerres. Gràcies a aquesta declaració, per ara hi han prou països que estan en pau, i que estan en contra de la guerra i del terrorisme. Els drets humans ens han obert a molta gent els ulls, per a veure que la gent també podem viure en pau, i no es necessari arribar al punt de realitzar una guerra.
El que també esta clar, es que hi han alguns països que no compleixen l'establert a aquesta declaració, i pense que aquests països deurien de rebre conseqüències negatives, per part de tots els altres països del món que compleixen aquests drets, ja que és necessari per al benestar de tots que s'estableisquen els drets humans.
Aquesta és la meua opinió sobre els drets humans, y espere que siga acceptada al debat de classe.
Un salut.

projecte4t florida9 dijo...

Com em pogut comprovar últimament als informatius, al periòdics, etc, a aquests països musulmans no hi ha Drets Humans, o millor dit, si que hi han però no son complits. En aquestos casos els Drets Humans no tenen importància sobre les persones perquè aquestos països i el seu govern actuen diferent al tindre un dictador com dirigent, que sols cuida del seu benestar i s'oblida del país que te a les seues mans i dels seus habitants.
David Peris

Anónimo dijo...

Pau Mendoza
Des del meu punt de vista els Drets Humans son principalment una eina que tenen els països per basar-se a l'hora de crear les seues lleis y a la qual tot ésser humà pot recorri per defensar-se de qualsevol abús.
Els DDHH estàn generalitzats per tot el mon. Fet que fa que moltes cultures o formes de pensar difereixquen amb alguns articles, com pot ser a la cultura musulmana.
Per això l'ús i l'efectivitat dels DDHH varia segons el lloc del que parlem, i de la veracitat amb que els principals països dominants jutgen aquests actes, com ha passat amb els Estats Units permitent a al-Gaddafi evadir aquests Drets a Líbia.

Sara Muñoz dijo...

Els drets humans són drets que tenim tots i són drets bàsics, com la lliure expressió, el dret a un judici just, el dret a viure lliurement a disposar d'una vida en condicions, d'un treball, és una cosa que tenim tots, fins i tot els delinqüents i encara que en molts països no es compleixquen les persones sempre tendiran a aspirar a molts d'ells amb només una poca d'esperança, perquè els drets humans no els posa ningú a ningú només la pròpia persona aspira amb la seva esperança als drets que vol tenir , encara que alfinal ho aconsegueixi o no, per que gràcies a ells sempre podem tendre pau, enacara que siga la minima al nostre voltant, però sempre és bo aspirar a més, i no estar en temps de guerra proclaman-los.

Paula Puchalt dijo...

Jo pense que els Drets Humans si que són importants en la nostra societat perquè en part, gràcies a ells tenim molts dels avantatges de hui en dia, el problema és que no sols els governs i les autoritats i les lleis han de fer complir aquests drets. Sóm nosaltres els que tenim que complir-los en el nostre dia a dia i fer que la convivència entre les persones que ens envolten siga lo millor possible i així tots tindre una vida molt més tranquila i més digna. També tenim que lluitar dabant les injustícies que sofrixen les persones amb menys recursos que nosaltres e intentar canviar-ho. No tenim que mirar per els problemes majors com les dictadures o estats totalitaris que això ens queda massa llunt, comencem per mirar al nostre voltant e intentem canviar-lo.

Victor Ramon Catalan dijo...

Els Drets Humans serveixen per a defensar a totes les persones del món, però sempre van tindre algún conflicte perque la total armonia es impossible sempre ni haurán enfrontaments o altre tipus de violència.
També tinc que dir que jo ma fet aquesta pregunta moltes vegades al vore les noticies o altres programes.

Voro Chilet Ara dijo...

Voro Chilet Ara

En la meua opinò els dret humans,tenen un paper molt important al nostre dia a dia ya que per el fet de ser drets ens corresponen a tots i ens fan ser iguals.En moltes ocasions aquets drets son violats sistematicamen i no es traca de complirlos, per que economicament no es beneficios,per eixe motiu no son les autoritats les que deuen de fer que es complisquen,nosaltres mateix es a dir tots els ciutadants em de comprilos per a millorar la cualitat de vida,per evitar ijusticies i driscriminacions.No hi ha que intentar fer complir els drets al les dictaures o paisos en els que les lleis no es complisquen,hi ha que millorar el nostre entorn.

Borja Turrión Gil dijo...

Los derechos humanos han sido un gran avance para la humanidad, ya que sin estos no tendriamos las buenas condiciones de vida que tenemos actualmente. Lo que está pasando en Libia es un gran avance ya que indica que los paises que hace una década estaba governados por tiranos que no se hacían cargo de sus actos se están liberando de esta opresión porque la gente cansado de abusos y discriminaciones queiren tener las mismas condiciones de vida que el resto del mundo.

Maria Martínez i Peris dijo...

En la meua opinió els drets humans són molt importants, ja que és una manera de valorar a les persones.
Els drets humans és la llibertat que tenim les persones per poder expressar-se o pensar de la manera que nosaltres elegim.
Si tot el món complira els drets humans, el món aniria molt millor.
Pense que tothom mereix tindre drets humans, siga un delinqüent o siga qui siga, ja que tots som persones, i tots tenim coses bones i coses roïnes.

Anónimo dijo...

MIRIAM JUAN : Hui en dia quasi tots els països desenvolupats adopten i respecten els drets humans, però en molts països desenvolupats, no es compleixen aquestos drets. Els drets humans serveixen per a que tots els humans es troben en igualtat de drets i que tots puguen ser feliços en igualtat de condicions. Serveixen per a que la gent puga actuar lliurement sense ninguna oposició i que cadascú pense amb els seus ideals amb total llibertat

Anónimo dijo...

Carla Selma felix:
Els drets humans des del meu punt de vista son fundamentals per al per al funcionamet del món, es podria dir que son un repte a aconseguir per a tota la humanitat, ja que si ho conseguim serem un món millor. Encara aixina ens queda molt de troç per poder arrivar a aconseguir-ho, però desque es varen firmar les primeres declaracions dels drets dels ciutadans podem dir que hem fet una gran pas cap a una societat més igualitaria i justa per a tots.

Anónimo dijo...

Sandra Peris:

Els Drets Humans son una eina molt important, que tots el paisos hauríen de tindre i complir, ja que son drets que ens inclouen a tots pel fet de ser humans, i que dona la garantía d'una vida digna.
La Declaració diu que tots naixem iguals i lliures, que tots tenim dret a la vida, a la seguretat, a la lliure experssió...pero aquestos drets també imposen uns deures.
Esta clar que si tots respectarem el drets de les persones, i els nostres deures, el mon seria millor i tindríem més pau.

Sofia Labrin Mavrina dijo...

Los Derechos Humanos hacen que podamos tener una vida mejor, con derechos i libertades. Y aunque estos derechos se tendrian que cumplir en todos los paises del mundo, hay algunos en los que no se hace, como es el caso de los paises del mundo árabe. Las personas, cansadas de estar sometidas al poder de un dictador, han decidido rebelarse, pero eso a muchisimos les a costado muy caro, pero aun asi siguen insistiendo incansablemente. Con eso podemos ver que somos privilegiados al tener estos derechos y por poder vivir en paz.

paula navarro dijo...

PAULA NAVARRO
Els drets humans són aquells drets que tenim tots, soles per ser humans, serveixen per a moltes coses, una de elles es a la lliure expressió, al dret a la vida, a la no esclavitud....
Crec que són un repte per a tota la humanitat, ja que sense ells el món seria d’una manera més cruel, per desgracia hem arribat al punt de donar-se conter del mal que podem fer quant volem. ¿i qui te que fer complir els drets? ja que no tenen el pes d’un llei, cada persona en el seu xicotet granet d’arena pot contribuir a fer-los complir, perquè al final tots som iguals alts, baixets, grossos, flacs, rogencs... perquè a tots ens agradaria un món millor, perquè en eixe món és on vivim, i on volem viure en pau.

Ana Estela i Gallach dijo...

Felicitacions, xics i xiques per les vostres reflexions. Animeu-se i animeu als altres a escriure i llegir-vos. Esteu tots i totes d'acord amb que cal oblidar-se de les dictadures i mirar al nostre voltant, com afirmen alguns companys?

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...